Bygget började egentligen januari 2014 med att vi tog ner stockar i skogen som vi sedan ägnade sommaren åt att barka. Vi ville bygga med rundtimmer för att vi vill ha en synlig timmerkonstruktion på insidan och vi ville komma åt det naturliga med att se de runda stockarna. Eftersom vi har egen skog blev det också ett sätt att använda lokala byggmaterial i huset. Första sommaren barkade vi över 1 km stock!
Väggkonstruktionerna har vi rest och satt ihop för hand. De tyngsta stockarna vägde över 200 kg, men vi är ganska starka.
En tidig idé var att ha ett träd inomhus, det tog lång tid innan vi kom fram till vilket träd men till slut bestämde vi oss för en ek på gården. Eken stod i en hage ihop med nio andra stora ekar och alldeles för många björkar för att må bra. Så när vi tog ner eken passade vi på att gallra och ta bort björkarna så att resterande ekar trivs bättre. Eken till huset är ca 100 år gammal och väger nästan 6 ton. Grenarna var över sju meter långa. Som tur var så var frakten bara några hundra meter.
Det tar tid att barka, lättast gör man genom att barka färskt virke med en barkspade eller barkkniv beroende på grovlek på barken och sedan högtryckstvätta för att få bort underbarken som annars blir ganska ful när den torkar.
Stockar som har torkat väger inte alls lika mycket som färska!
Stockar som ligger ute för länge blir dåligt, vi har fått kasta en del tunnare timmer som legat ute i två år.
Om du ska flytta en ek som har grenar på över sju meter, var noga med att kontrollera eventuella luftledningar längs med vägen.
135 m3 skumglas är ganska mycket skumglas, men packat är det en yta på ca 150 m2 och ca 70 cm djupt. Skumglas är en restprodukt som är både isolerande och kapillärbrytande. En bra grej är också att man inte behöver lägga i allt som ska vara i grunden direkt utan kan vänta till man har bestämt sig kring det. Skumglaset går nämligen hyfsat enkelt att gräva i, trots att det är packat, i alla fall enklare än en betongplatta. Passar bra för oss som ser ritningen mer som en idéskiss än som ett faktum….
Under varje resare (alltså stående stockar) finns en betongplint. För att få upp halmen från fukt och regn på marken så har vi murat en syll av lecablock och natursten under alla ytterväggar. På syllen har vi lagt en tjärpapp för att förhindra att fukt kryper uppåt i konstruktionen.
Bygg alla plintar EXAKT lika höga och några centimeter under färdigt golv, annars finns risk att det blir fina badkar till stockarna som står på dem. Höjden är bra att ha samma eftersom det blir lättare att räkna ut höjden på resarna då.
Tro inte att du kan skydda trät med tjärpapp, står stockarna ute i regn kommer det bara kapsla in fukten.